Víno - Korunovačné slávnosti - Mária Terézia

RAČIANSKA FRANKOVKA 2012

Červené suché odrodové akostné víno

V roku 1767 zasiahli cisársku rodinu kiahne. Chorobe podľahli viacerí členovia rodiny. Ochorela i Mária Terézia, ktorá 13. mája oslávila svoje 50. narodeniny. 1. júna 1767 sa jej stav natoľko zhoršil, že prijala posledné pomazanie. Dva dni predtým  (28. mája) dokonca zomrela na kiahne Mária Jozefína Bavorská - manželka Jozefa II. Mária Terézia  sa o ňu starala a zrejme od nej dostala aj kiahne. Farár z neďalekej Rače - Radochányi poslal Márii Terézii sud s frankovkou, pretože poznal jej liečivé účinky. Čo je však zaujímavé, o 27 dní na to (27. júna 1767) ako Mária Terézia utiekla hrobárovi z lopaty, prijala delegáciu z Rače. Žeby sa prejavili liečebné účinky frankovky? V každom prípade Račanom znížila daň z vína, farárovi darovala zlatý ornát (nachádza sa dodnes v račianskej pamätnej izbe) a odvtedy jej obľúbená frankovka nikdy nechýbala na cisárskom dvore vo Viedni.

(uvedený text v skrátenej verzii sa nachádza na zadnej etikete)

Toto uzdravenie Mária Terézia vnímala ako Božie znamenie, že má svojmu ľudu uľahčiť život. Pustila sa do mnohých reforiem: povinná školská dochádzka, reforma zdravotníctva, prebytkový štátny rozpočet...

Predná etiketa: Portrét Márie Terézie, nad ktorou je uhorská koruna nesená anjelmi, čo je symbolika uhorského kráľovstva. Pod portrétom je dátum 25.6.1741 - dátum korunovácie Márie Terézie za kráľovnu v Bratislave. Veduta Bratislavy v pozadí názvu Korunovačné slávnosti je z roku 1736 - z obdobia života Márie Terézie.

Víno je vyrobené bez chemickej stabilizácie, filtrácie a enzýmov

Charakteristika: tmavá rubínová farba, jemná vôňa po lesných plodoch, chuť po slivkovom lekvári a čerešňových kôstkach s jemnou šťavnatou ovocnou dochuťou po jemnej čokoláde.

Chránené označenie pôvodu:Malokarpatská vinohradnícka oblasť Terroir Bratislava Rača

Výrobca: Vinohradníctvo a vinárstvo Miloš Mátuš, s.r.o., Detvianska 33, 831 06 Bratislava - Rača

Cukornatosť: 24 NM

Zrenie: nerez + dubový sud

Skladovanie: ležato v tme 8 - 10 °C

Podávajte pri teplote 17 -18 °C

Obsahuje siričitany.    Šarža: L-05/13      0,75l      alkohol min. 13%

KORUNOVAČNÁ FRANKOVKA - KVALITNÉ VÍNO SO ZAUJÍMAVÝM PRÍBEHOM O BRATISLAVE

sa môže stať Vaším netradičným darčekom. Každý rok počas Korunovačných slávností dávame do Vtáčej fontány 500 l račianskej frankovky. Príďte a vyskúšajte.

Kúpou tohto produktu podporujete projekt KORUNOVAČNÉ SLÁVNOSTI. Ďakujeme.

Cena: 12 EUR

Miesto predaja: Korunovačný stánok na Hviezdoslavovom nám. počas Korunovačných slávností 24.-26. júna 2016 alebo v turistickej informačnej kancelárii na Ventúrskej ulici č. 9 v Bratislave.

 

Víno - Korunovačné slávnosti - Leopold I.

DEVÍNSKY RÍBEZLÁK 2014

Devínske ríbezľové víno čierne

14. júla 1683 takmer 200.000 osmanská armáda začala obliehať Viedeň. K Osmanom sa pridali kurucké vojská vedené Tökölim. Obsadili celé Uhorsko. Bratislavský hrad a hrad Devín ostali verní cisárovi Leopoldovi. Devínčania riskujúc svoje životy prenášali listy medzi Bratislavským hradom a hlavným veliteľom cisárskych vojsk Karolom Lotrinským. 

12. septembra 1683 kresťanské vojská oslobodili Viedeň a začali oslobodzovať Uhorsko. Po štyroch rokoch sa cisárovi Leopoldovi podarilo oslobodiť väčšinu Uhorska, porazil rebelujúcu uhorskú šľachtu, presadil dedičnosť uhorskej koruny pre Habsburgovcov v mužskej línii a 9. decembra 1687 nechal korunovať svojho 9 ročného syna Jozefa v Bratislave za uhorského kráľa. 

Na Jozefovej korunovácii cisárovi Leopoldovi zrejme zachutilo devínske víno. A za "jedinečnú vernosť a stálu úctu" Devínčanom 20. septembra 1688 nielenže potvrdil všetky privilégia a slobody, ale dovolil im aj čapovať vlastné víno v sudoch s ochrannou značkou.  

(uvedený text v skrátenej verzii sa nachádza na zadnej etikete na flaši)

 

Devínske ríbezľové víno čierne

Oblastné ovocné víno polosladké z ekologicky pestovaných čiernych ríbezlí.

Malokarpatská vinohradnícka oblasť: Terroir Devín – Theben

Výrobca: Víno Mrázik Devín – Augustín Mrázik, Brigádnická 27, 841 10 Bratislava-Devín

Skladovanie: ležato v tme a chlade

Podávajte pri teplote 14 - 18 °C

0,75 l

14% obj.alk.

č.v.d. 14RCIE02                                                   

obsahuje oxid siričitý

Predná etiketa: Portrét cisára Leopolda I., nad ktorým je uhorská koruna nesená anjelmi, čo je symbolika uhorského kráľovstva. Pod portrétom je dátum 27.6.1655 - dátum korunovácie Leopolda I. za kráľa v Bratislave. Veduta Bratislavy v pozadí názvu Korunovačné slávnosti je však z roku 1736 - z obdobia života Márie Terézie.

 

KORUNOVAČNÝ RÍBEZLÁK - KVALITNÉ VÍNO SO ZAUJÍMAVÝM PRÍBEHOM O BRATISLAVE

sa môže stať Vaším netradičným darčekom. 

Kúpou tohto produktu podporujete projekt KORUNOVAČNÉ SLÁVNOSTI. Ďakujeme.

 

Cena: 8 EUR

 

Miesto predaja: Korunovačný stánok na Hviezdoslavovom nám. počas Korunovačných slávností 24.-26. júna 2016 alebo celoročne v turistickej informačnej kancelárii na Ventúrskej ulici č. 9 v Bratislave.

 

 
Čierne ríbezle sú veľmi zdravé: 
  • sú bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu P, flavonoidov, pektínov a resveratrolu. 
  • zaraďujú sa medzi rastlinné antioxidanty.
  • pôsobia močopudne a potopudne, proti hnilobe, artríde, hnačke, skorbutu.
  • posilňujú regeneráciu buniek.